Renate Jorg

Pianoles / Accordeonles

De pianoles

De piano is een van de meest universele instrumenten. Als pianospeler kun je je eigen orkest zijn en als solist spelen, maar ook prachtig in ensembles musiceren of begeleiden, in wat voor muziekstijl dan ook.

In mijn lessen wil ik de leerling een brede basis bieden op de piano:

  • noten leren lezen, bestaande muziekstukken naspelen en interpreteren
  • goed leren luisteren, op het gehoor naspelen
  • spelen met akkoordenschema’s, inzicht krijgen in harmonie- en akkoordleer en zo na een tijdje je eigen pianopartij leren maken
  • leren improviseren en eigen stukken bedenken
  • samenspel, want zo leer je nog beter luisteren

Mijn eigen wortels liggen in de klassieke muziek, dat biedt een goede technische basis aan het instrument.

Al sinds mijn studiejaren vind ik musiceren het allerfijnst, als je diverse musicgenres (zoals b.v. klassiek, jazz, pop, wereldmuziek) voor jezelf ontdekt. Zo leer je deze verschillende muzikale werelden met elkaar te verbinden. Als docent wil ik al deze mogelijkheden aan de leerling doorgeven, zodat hij/zij, na een tijdje piano spelen, zijn/haar eigen weg kan bepalen.

De accordeonles

De accordeon was lang vergeten en is de afgelopen 20 jaar aan een nieuwe muzikale carrière begonnen. In heel veel genres binnen de wereldmuziek heeft de accordeon een belangrijke rol verworven, zoals bij Klezmer, Tango, Balkanmuziek, Franse Musette, Ierse Folkmuziek en Jazz.

In de lessen spelen wij bestaande stukken van bladmuziek, maar je leert ook te luisteren en op het gehoor na te spelen. De accordeon is een ideaal instrument om eenvoudige harmonische samenhangen te begrijpen (voor de insider: de opbouw van de baskant baseert op de kwintencirkel). Daardoor wordt de drempel ook iets lager, om zelf een keer een stukje te verzinnen en/of te leren improviseren.

 

Over mezelf

Ik woon en werk al meer dan 20 jaar in Amsterdam en geef sinds 2005 pianoles en accordeonles bij het muziekdocentencollectief Muziekles Westerpark (voorheen Muziekcirkel Westerpark) Ik studeerde muziekeducatie in München met als hoofdinstrument piano en werkte al tijdens mijn studie als pianodocente op diverse muziekscholen. Mijn tweede instrument is de accordeon. 

Als uitvoerend muzikante ben ik meestal betrokken bij muziektheaterprojecten, waarvoor ik ook arrangeer en componeer. Met de accordeon speel ik vaak in wereldmuziekformaties en theaterproducties.

Ik toerde door de Nederlandse theaters met de band Kaal, was jarenlang vaste muzikante bij Verteltheater De Overkant, deed mee aan producties van Kindertheater Basta en Theater Van Santen. Ik schreef muziek voor de Hoorspelfabriek, voor de radio en voor diverse theaterprojecten. Met Theatergroep Roosanne maakte ik mijn eigen kindertheatervoorstellingen.

Ik was vaste accordeoniste van het kleinkunstduo Matroesjka en bij Trio d'Affaire. Op dit moment speel ik accordeon bij Dorine van der Klei in de voorstelling “Wir sind ja heut so glücklich” en ben een van de drie leden van Trio Bartolussi.

Eind 2014 heb ik mijn eerste eigen CD uitgebracht: “ Und schiefe Scheitel kämmt der Wind”, een collectie van eigen composities, die ik solo uitvoer (piano, accordeon.zang).